De Tweede Kamerverkiezing van vorige maand toonde maar weer eens het belang aan van lokale partijen in de gemeentepolitiek. Net als vier jaar geleden vond er weer een grote politieke verschuiving plaats en dat zal ook zeker gevolgen hebben voor het beleid. We zagen traditioneel ‘linkse’ partijen slinken, we zagen middenpartijen groeien en we zagen heel veel nieuwkomers opkomen, allemaal vastberaden om Nederland helemaal anders te maken.

Vorige week buitelden de ambities en frustraties weer over elkaar heen in ‘Omtzigt-gate’ en moeten we misschien wel of niet afscheid nemen van het Rutte-decennium. Misschien komt er een premier Kaag, premier Wopke of premier Van der Plas.

Burgerbelang Zutphen Warnsveld heeft niet de last van een landelijk actieve partij. Wij moeten lokaal roeien met de riemen die we hebben. Het gaat ons niet om de partij en of die gewonnen of verloren heeft in Den Haag. Het gaat ons erom dat onze gemeente profiteert van nieuwe plannen en op haar hoede is voor tegenvallend beleid. Zutphen moet immers hard aan de slag om financieel gezond te worden.

Waar wij ook op moeten letten is de geldingsdrang van de partijen die landelijk hebben verloren. Het komt nog te vaak voor dat de gemeenteraad van Zutphen wordt gebruikt als onderdeel van een landelijke verkiezingscampagne. Zo zagen we de afgelopen tijd moties voorbijkomen over zaken waar een gemeente helemaal niet over gaat: bijvoorbeeld over het minimumloon, of de ‘marktwerking in de zorg’. Waar de gemeente wel over gaat raakt dan ondergesneeuwd: goed contact met zorgorganisaties, het verbeteren van de leefomgeving, het versterken van de culturele sector.

Burgerbelang ziet het geklungel in de landelijke politiek met lede ogen aan. Nederland – en daarmee vooral ook Zutphen – staat voor misschien wel de grootste (economische) uitdaging na de Tweede Wereldoorlog: hoe verder na de pandemie? Hoe zorgen wij voor een verantwoorde openstelling van terrassen op de Groenmarkt? Hoe ondersteunen wij de winkels die op de rand van sluiting staan? Hoe voorkomen we de leegloop van de binnenstad? Wat kunnen wij betekenen voor al die mensen die onzeker zijn over hun werk en inkomen?

Dat zijn de grote landelijke thema’s die we lokaal uit moeten werken. Daarom hoopt Burgerbelang dat alle partijen de turbulente verkiezingen van dit jaar snel achter zich kunnen laten om hier samen de schouders onder te zetten.