Grootschalige zonne-industrie in het buitengebied van de Hoven, Zutphen en Warnsveld is geen goed idee. Burgerbelang is teleurgesteld dat ondanks de weerstand van de omwonenden en de beperkte interesse van ondernemers, wethouder Matser vast lijkt te blijven houden aan de ambitie om van Zutphen het braafste jongetje van de Cleantechregio te maken. Hij wil blijven onderzoeken of er grootschalige zonneparken mogelijk zijn binnen onze gemeentegrenzen.
Dat is niet alleen jammer voor de gemeente, want onderzoek kost tijd en geld, het is ook een gebrek aan voortschrijdend inzicht. In het hele land groeit de weerstand tegen grootschalige zonneparken. Opmerkelijk is dat de landelijke Groenlinks helemaal geen voorstander is van grootschalige zonne-industrie, ook zij wil in de eerste instantie zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld bedrijven. Dat idee zou prima werken voor bijvoorbeeld de Zutphense bedrijventerreinen. De Groenlinks-afdeling van Overbetuwe meldt het nog duidelijker: “Groene zonne-energie: JA. Zonne-industrie in het groen: NEE.”
Burgerbelang is zeker van mening dat Zutphen haar steentje bij kan dragen aan een duurzaam en verantwoord energiebeleid, maar de rol van Zutphen moet bij haar passen. Wij zijn voor een realistische en mensgerichte aanpak. Als kleinste gemeente van de provincie moet Zutphen inzetten op samenwerking met andere gemeenten en het welzijn van de eigen inwoners. Wij hoeven onszelf niet te bewijzen tegenover gemeentes die tien keer groter zijn. Ons schaarse buitengebied opofferen voor industriële energieopwekking is een soort milieumasochisme waar niemand beter van wordt.
Wij adviseren de wethouder dan ook om het verkiezingsprogramma van zijn partij een goed te lezen: “GroenLinks laat de vervuilers betalen en de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.”
Ons schaarse buitengebied opofferen aan industriële energieopwekking wordt niemand beter van.