Formatie in Zutphen: onderhandelende partijen ‘zetten puntjes op de i’

De nieuwe coalitie in de gemeente Zutphen is zo goed als rond. De afgelopen tijd hebben
GroenLinks, Burgerbelang, PvdA en D66 onderhandeld over het vormen van een nieuwe
coalitie. De gesprekken tussen de formerende partijen zijn nu in de afrondende fase.

Succesvolle gesprekken en bijeenkomsten
Na de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn er verschillende bijeenkomsten gehouden. Tijdens de eerste duidingsavond op 24 maart mochten alle partijen aangeven hoe zij de uitslag van de verkiezingen zelf interpreteerden. Deze avond was de aftrap van een reeks openbare bijeenkomsten. Zo organiseerden de formerende partijen vorige week nog een werkbijeenkomst over de thema’s woningbouw, ondernemerschap en natuur & klimaat. Formateur André Putker: “Al deze
bijeenkomsten waren inspirerend en verrijkend voor het nieuwe coalitieakkoord. De onderhandelende partijen gaan met een goed gevoel de laatste fase in en hopen in juni een akkoord te presenteren waar vele Zutphenaren zich in gezien en gehoord voelen.”

Bekendmaking nieuwe wethouders en coalitieakkoord
De onderhandelende partijen zetten op dit moment ‘de puntjes op de i’. De planning voor de komende weken ziet er als volgt uit:

  • Dinsdag 24 mei: Bekendmaking van wethouders en de portefeuilleverdeling via persbericht.
  • Woensdag 1 juni: Presentatie over coalitieakkoord en wethouders. Dit is een openbare bijeenkomst. Iedereen is om 19.30 uur welkom in de Burgerzaal.
  • Donderdag 2 juni: De onderhandelende partijen stellen voor om 2 juni een extra raadsvergadering te houden voor de installatie van de nieuwe wethouders.

De avonden op 1 en 2 juni zijn ook te volgen via de livestream. De links naar de livestreams zijn binnenkort te vinden via www.zutphen.nl/verkiezingen op de pagina Planning gemeenteraadsverkiezingen en formatie 2022.