Burgerbelang heeft in de raadsvergadering van 6 november een motie ingediend om starters op de woningmarkt te ondersteunen. De hoge huizenprijzen leiden er toe dat jongeren die in de gemeente Zutphen willen blijven wonen, gedwongen bij hun ouders blijven. Door als gemeente startersleningen aan te bieden, maken we onze woningmarkt toegankelijker voor jongeren in de gemeente Zutphen. Dit helpt hen om in Zutphen en Warnsveld te blijven wonen en hun leven hier op te bouwen. Burgerbelang roept de gemeente op om in maart 2024 een voorstel voor startersleningen te presenteren.

Burgerbelang heeft vandaag samen met het CDA en D66 een belangrijke motie ingediend, gericht op het ondersteunen van jonge mensen en starters die een koopwoning zoeken in de gemeente Zutphen. “Jonge mensen hebben in deze huidige krappe woningmarkt zeer veel moeite om aan een woning te komen,” zegt Marloes Roerdink, fractievoorzitter van Burgerbelang: “Jongeren blijven vaak gedwongen bij hun ouders wonen, hoewel ze graag in de gemeente willen blijven en een eigen woning willen aanschaffen. Ze voelen zich sterk met Zutphen of Warnsveld verbonden en willen hier hun toekomst opbouwen. We zijn dan ook blij dat een meerderheid van de gemeenteraad achter deze motie staat.”

Burgerbelang ziet dat er op korte termijn geen oplossing beschikbaar is om de schaarste aan woningen in de gemeente Zutphen op te lossen. Burgerbelang ziet wel dat startersleningen in andere gemeenten jonge mensen op een effectieve manier ondersteunen bij de aankoop van hun eerste huis. Gemeentelijke startersleningen worden aangeboden met een voordeligere rente dan bij gebruikelijke hypotheekverstrekkers. De gemeente loopt hiermee weinig risico maar maakt wel haar ambitie waar in het aantrekken en behouden van jonge inwoners in de gemeente om hier een toekomst op te bouwen.

Nu de motie is aangenomen wordt het college opgeroepen om uiterlijk in maart 2024 een voorstel aan de raad voor te leggen over hoe goedkope startersleningen in de gemeente Zutphen kunnen worden gerealiseerd. Door jongeren de mogelijkheid te geven om een huis te kopen in onze gemeente, wordt onze lokale economie gestimuleerd en wordt ervoor gezorgd dat onze gemeenschap divers en levendig blijft.